Frank Zappa

2012.07.28 23:20

Frank Vincent Zappa 1940. december 21-én született Baltimore-ban .Felmenői szicíliai, görög, arab és francia származású amerikaiak voltak. 12 évesen dobolni kezdett, emellett  a középiskolában  általa meglehetősen unalmasnak bélyegzett összhangzattan-órákkal párhuzamosan  zenekari darabokat kezdett írni zenészekre, zörejekre és magnetofonra. Zappa egyéni érdeklődését az avantgarde zene iránt Don Van Vliet nevű osztálytársa is osztotta, ő később Captain Beefheart  néven lett ismert. Zappa zenéjét elég nehéz hallgatni. Extrém fordulatai, néha abszurdnak tűnő megoldásai, a hagyományos dallamvezetéstől kategorikusan eltérő, esetenként bántóan kakofon muzsika ennek ellenére óriási rajongótábort szerzett a külsejében sem hétköznapi zenésznek. Természetesen a szövegek is követték ezt a fajta életérzést.
1964-ben Zappa csatlakozott egy helyi R&B-formációhoz, a The Soul Giants-hez, tagjai az énekes Ray Collins, a basszusgitáros  Roy Estrada és a dobos Jimmy Carl Black voltak. Nevüket Mothers-re,  később lemeztársaságuk, a Verve követelésére The Mothers of Invention-re módosították. 1966-ban jelent meg  dupla bemutatkozó albumuk, a Freak Out!, és óriásit robbantott. Turnék és albumok követték egymást a következő években, ennek ellenére  Collins 1968-ban elhagyta a zenekart, és 1969-ben a Mothers Of Invention véglegesen feloszlott. Az Uncle Meat és a Hot Rats lemezeket már Zappa saját, Bizarre Records elnevezésű lemeztársasága jelentette meg, csakúgy, mint az 1971-es  Fillmore East című albumot, amely jelentős botrányt okozott a konzervatívabb zenehallgatók körében – ahogy ezt Frank Zappa tervezte.
1971-ben Zappát a londoni Rainbow színházban adott koncert során a színpadról a zenekari árokba lökte egy zavarodott hallgatója, minek következtében megsérült a torka és a gerince is, ezért majd egy évre tolószékbe kényszerült.1976-os Zoot Allures című albumán minden szólamot Zappa játszott,  akkori dobosa, Terry Bozzio együttműködésével. Legnagyobb sikereit a 80-as években érte el, olyan zenészekkel alkotott, mint a zseniális és  Zappa legbonyolultabb zenei elképzeléseit is játszi könnyedséggel kottába író Steve Vai. Következő hatalmas terve 1988-ban egy 12 tagú együttes formájában öltött testet, mely feldolgozásokat, instrumentális darabokat és új, politikus dalokat játszott. 1991-ben bejelentette, hogy a 92-es amerikai elnökválasztás során független jelöltként indulni kíván (és ezért azonnal halálos fenyegetéseket kapott), de novemberben a lánya megerősítette, hogy prosztatarákban szenved.
Utolsó albumán, amely a Yellow Shark címet kapta, felszabadult, örömteli zenét produkált a halál árnyékában: ennek ellenére a koncertsorozat utolsó állomásairól fokozódó fájdalmai miatt kénytelen volt hazautazni. 1993 májusában bejelentette, hogy gyógyíthatatlan, a kór a csontjait is megtámadta. Idézem Zappa szavait:  „nem kezdtem el szomorú zenét írni csak azért, mert hamarosan meghalok”. 1993. december 4-én halt meg, Los Angelesben. Életében 60 albuma jelent meg.
( Forrás: WP, rajongói lapok, Allmusic, stb.)